چند رد پا از من

یادداشت های شخصی سید وحید سمنانی

چند رد پا از من

یادداشت های شخصی سید وحید سمنانی

چند رد پا از من
بیت هفته

93/01/16

با بهار آمد، اتفاق افتاد

‏ آمدی که شبیه رفتن بود!

..::آرشیو بیت‏های هفتگی ::..

۴ مطلب در اسفند ۱۳۹۲ ثبت شده است

بهارانه 2

باز نوروز آمد

روز نو اما نیست

از پس سنت ایرانی‌ها

سیب شرم است که از شاخه پیشانی‌ها

سفره را می خندد!

 

 سفره از خود سیر است

کاسه غربتش از فقر پر است

سفره از زردی خود دلگیر است

سبزه در آن دکور است!

شب به تلخندی گفت:

                       «باش صبحی برسد!»

روز اما پی شب باز به تکرار رسید

مثل هر روز و هنوز

پشت لبخند دروغ

از پس شادی بی‌باور حاجی فیروز

***

عید شمعی است که در سفره ما خاموش است

                          کاش صبحی برسد!

حاجی فیروز

  • سید وحید سمنانی

دو سالی می‌شود که مشغول تصحیح دیوان اهلی ترشیزی هستم. اهلی زادة ترشیز است و در عهد تیموریان می‌زیسته. او مانند بسیاری از شاعران هم‌دوره‌اش نزد مردم و حتی ادبیات خوانده‌ها چهره‌ای آشنا نیست. حتی برخی از دوستان به من خرده گرفتند که از بین این همه شاعر پارسی‌گو چرا انگشت انتخاب بر شاعری گذاشتم که به زعم برخی از ادبا در دورة انحطاط شعر فارسی می‌زیسته است.

حقیقت این است که من با آن دوستان هم عقیده نیستم؛ زیرا درباره شعر دوره تیموری و حتی مکتب وقوع تاکنون آن طور که شایسته است تحقیق و تاملی صورت نپذیرفته است و انچه امروز هم مکرر به ان استناد می‌شود سخنان بزرگانی‌ است که تنها دل در گرو سبک عراقی داشته و نهایتا نیم نگاهی عنایت‏ وار هم به سبک خراسانی انداخته اند؛‌ کسانی که حتی سبک هندی را هم خالی از زیبایی دانسته‌اند چه برسد به... بگذریم!

یکسال اخیر عمر ادبی من بی‌اغراق به تحقیق درباره شعر این بازه زمانی سپری شد و شگفتا که تاکنون در میان این همه پژوهش ادبی که در قالب کتاب چاپ شده‌اند جز یکی دو کتاب – مثل شعر فارسی در عهد شاهرخ، تالیف دکتر یارشاطر- هیچ کتابی شعر این دوره را به صورت جدی مورد تفحص قرار نداده است.

-البته این کتاب هم به شعر این دوره روی خوشی نشان نداده و جانبدارانه و یکسونگرانه شعر این دوره را اغاز انحطاط شعر فارسی نامیده است که جای بحث و نقد آن در اینجا نیست-

به هر صورت کار تصحیح و نگارش مقدمة این دیوان رو به پایان است و اگر در انتظار رسیدن نسخه‌های تازه از پاکستان و  رومانی نبودم شاید این کتاب به نمایشگاه امسال می‌رسید.

بنای رسانه‌ای کردن این مطلب را نداشتم اما حالا که این اتفاق افتاده است بهتر دیدم که از طرح جلدی که دوست هنرمندم آقای مهدی جانی‌پور برای این دیوان با ظرافت و دقتی مثال‌زدنی طراحی ‌کرده است رونمایی کرده و توضیح درباره شعر اهلی و زندگی‌اش را به زمانی پس از انتشار دیوان موکول کنم. خداوند را شاکرم که زندگی‌ام را از دوستان خوب و هم‌دل هیچگاه خالی نگذاشته است.

 

جلد کتاب دیوان مولانا کمال الدین اهلی ترشیزی

  • سید وحید سمنانی

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سید وحید سمنانی، شاعر و نویسنده در گفتگو با تسنیم با اشاره به انتشار دو کتاب جدید از وی در سال آینده گفت:‌  مدت دوسال است که روی تصحیح دیوان اهلی ترشیزی (معروف به اهلی خراسانی) از شاعران مشهور قرن دهم و معاصر دوره سلطان حسین بایقرا و امیرعلیشیر نوایی کار می‌کنم. در این مدت کار مقابله 8 نسخه موجود در ایران را انجام داده‌ام و کار تحقیق و مقدمه در مورد دیوان رو به پایان است. این شاعر در تیموریان می زیسته و اوایل دولت صفویان را نیز درک کرده است. وی در احتمالا سال 934 هـ.ق در تبریز درگذشته است.

وی افزود: دیوان اهلی خراسانی حدودا چهل پیش به صورت ناقص در هند برای اساس چهار نسخه موجود در دانشگاه علیگره چاپ شده بود. اما من براساس 8 نسخه‌ای که تاکنون به دست آورده‌ام و چهار نسخه دیگری که تا نوروز قرار است توسط دوستانم از پاکستان به دستم برسد کوشیده‌ام که نسخه‌ای کامل و منقح  فراهم بیاورم.

سمنانی افزود: ویرایش نهایی این کتاب موکول به رسیدن 4نسخه‌ای است که قرار است انشالله به پایمردی دوستانم از پاکستان تا نوروز به دستم برسد با این توضیح شاید کار تحویل فایل نهایی به ناشر تا اواسط تابستان طول بکشد.

سراینده مجموعه شعر «چند ردپا از من» تصریح کرد: مهمترین اشکال حوزه نشر در سالی که گذشت، بحث گرانی کاغذ بود. من آماری ندارم که میزان چاپ و انتشار کتاب از سال گذشته تا الان آیا کاهش داشته است یا نه اما حس می‌کنم بحث نارضایتی از قیمت کاغذ و قیمت کتاب  در سال گذشته باعث شده تا بسیاری از ناشران نتوانند کتاب‌های مدنظرشان را چاپ کنند و در همین راستا بسیاری از مخاطبان نیز نتوانند کتاب‌های مدنظرشان را تهیه کنند.

وی معتقد است در این اوضاع با وجود اینکه  زمان برگزاری نمایشگاه کتاب نزدیک است برخی از ناشران در مورد انتشار برخی از کتاب ها که مخاطبان خاص دارند دچار تردیدند و بسیاری از انتشاراتی‌های خصوصی به واسطه قیمت کاغذ به مشکل برخورده‌اند.

خالق«صدف‌های لال» با اشاره به مشکلات مالی بسیاری از مراکز فرهنگی گفت: اغلب انتشاراتی‌ها علاقه دارند که کتاب‌های فاخر عرضه کنند اما اگر آنها بخواهند مانند برخی انتشارات معدود فقط کتاب‌هایی را برای مخاطبین خاص منتشر کنند قطعا از نظر مالی به مشکل برخواهند خورد و با این وضعیت قیمت‌های بالای کاغذ ناشران در کنار کتاب‌های فاخر مجبور هستند که چند کتاب پرفروش و بازاری نیز  در کارنامه سالانه خود داشته باشند. چرا که اگر این اتفاق نیافتد اکثر ناشران نمی‌تواند دخل و خرج خود را مدیریت کند و توقع ادامه حیات داشته باشد.

وی در پایان گفت: به همین دلیل نباید به انتشاراتی‌ها خرده گرفت که چرا کتاب‌هایی را منتشر می‌کنند که گاهی شاید خود آنها نیز به انتشار آن‌ها راضی نباشند.

منبع: خبرگزاری تسنیم

  • سید وحید سمنانی

بهارانه

صحبت از رفتن و فراموشی‌ست، سهم من در نبود بودن نیست

روی لب‌های زنده فردا، قصه مرده تن من نیست

 

من شبیهم به آخر اسفند، تو ولی از بهار لبریزی

همه در ذوق و شوق آمدنت، هیچ‌کس فکر رفتن من نیست

 

زندگی رود، جاری... اما سرد! من شبیهم به سنگ، بی‌ضربان

می خزم در مسیر ناچاری، در پس رفتنم رسیدن نیست

 

دل من یک پرنده در سینه، قفسه از قفس قفس‌تر و سخت

ضربان نیست... پرپر  پر اوست! گرچه این میله‌ها از آهن نیست

 

گل سوسن برای من بفرست، پرم از شعرهای ناگفته

مست فریاد، لال می‌میرم، روی لب‌هام گرچه سوزن نیست

 

سهمم از زندگی فقط مرگ است، سهمم از یادها فراموشی‌ست

بودنم را چگونه خواهد زیست، روزگارم که جز سترون نیست

***

ردپای مسافرانه من، ساده بر برف اتفاق افتاد

پلک خورشید تا که وا بشود، ردپایی که هست حتما نیست

 

از صدف‌های تازه سرشارم، ‫از شنیدن چقدر بیزارم

گوش ماهی تناقض تلخی‌ست، خلقتش جز برای گفتن نیست!

 

بهارانه

  • سید وحید سمنانی